Rechtszaak over vernielen cultureel erfgoed Mali

 
Kila in Radio EenVandaag over vernielingen in Mali

Ahmad Al Faqi Al Mahdi staat deze week terecht voor het internationaal strafhof in Den Haag. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het vernielen van cultureel erfgoed in Timboektoe, de hoofdstad van Mali.

Archeoloog en militair historicus Joris Kila reisde kort na de vernielingen, niet geheel zonder gevaar, naar Timboektoe toe om zelf de schade te inventariseren. Hij vindt dat de internationale gemeenschap zich steviger in moet zetten voor behoud van cultuurschatten, vanwege de culturele waarde en de identiteit die mensen hieraan ontlenen.

NPO 1 Dit is de Nacht fragment Joris Kila "Identiteit uitwissen door cultureel erfgoed te vernietigen"

Sabratha, Libië

http://m.radio2.nl/mobiel-radio1/gemist/fragment/237029

26 juli 2016

UNESCO vreest het ergste voor de vijf plaatsen in Libië die tot het werelderfgoed worden gerekend. Hij gaat niet zo goed in het land en daar kan ook erfgoed slachtoffer van worden. Joris Kila zet zich als archeoloog en erfgoeddeskundige al jaren in om schade aan cultureel erfgoed te voorkomen. Hij zet samenwerkingsverbanden op tussen deskundigen en militairen, daar waar internationale organisaties en verdragen tekort schieten.

 

Gestolen schilderijen Westfries Museum in Oekraïne

http://cultuur.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/63691/gestolen_schilderijen_westfries_museum_in_oekra_ne

TV item including interview with Joris Kila (Dutch spoken)

TV  EEN VANDAAG | ma 07 dec 2015

Verslag Jildou van Opzeeland
Redactie Jan Ponsen
Verslag Vanessa Lamsvelt

Directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum in Hoorn zegt dat de in 2005 gestolen schilderijen in handen zijn van corrupte personen tot diep in de Oekraïense politieke top. Het gaat om 24 schilderijen van Nederlandse schilders en zeventig stukken zilverwerk.

De werken zouden op dit moment in handen zijn van een Oekraïense ultranationalistische gevechtsmilitie, meldt de Telegraaf. Aanvankelijk wilde de militie de kunstwerken voor vijftig miljoen euro verkopen aan het Hoornse museum. Dat is volgens roofkunstonderzoeker Arthur Brand 'een volstrekt onrealistisch bedrag'. De huidige marktwaarde is volgens Brand 500.000 euro. 

Roofkunstonderzoeker Arthur Brand zegt dat de Oekraïners de gestolen doeken nu over de hele wereld te koop aanbieden. Brand: 'de Oekraïners weigeren het museum als rechtmatige eigenaar te zien'.

Ook de gemeente Hoorn bevestigt dat er 'serieuze signalen zijn dat de huidige bezitters van de roofkunst deze proberen te verkopen aan anderen'. De gemeente heeft contact opgenomen met het ministerie van Buitenlandse Zaken om een diplomatieke uitweg te vinden.

De kunstwerken zijn al tien jaar spoorloos. Tot januari 2014. Een rechercheur ontdekte toen een van de doeken op een website in Oekraïne. Volgens Geerdink ging het om een foto van het schilderij Rebecca en Eliëzer van Jan Linsen.

In EenVandaag een gesprek met Joris Kila, expert op het gebied van gestolen cultureel erfgoed. Ook spreken we met de Oekraïense ambassadeur Olexander Horin en met oud-directeur van het Westfries Museum Ruud Spruit.

Radio Een Vandaag 26 november interview met Joris Kila

http://web.avrotros.nl/radioeenvandaag/player/RBX_AT_2658112/

Nieuw bewijs: roofkunst financiert terreur IS

Er is nieuw bewijs opgedoken dat tot in detail laat zien hoe terreurorganisatie IS miljoenen binnen sleept met de illegale handel in gestolen kunstschatten uit Irak en Syrië.Het bewijs is verkregen tijdens de inval in het huis van IS-kopstuk Abu Sayyaf in Syrië. Amerikaanse elitetroepen stuiten op een grote voorraad soms duizenden jaren oude cultuurschatten. Maar ze vonden ook laptops met daarin bewijzen voor het plunderen en de illegale handel in roofkunst op industriële schaal. In EenVandaag Joris Kila, expert op het gebied van gestolen cultureel erfgoed. Met hem kijken we naar het nieuwe bewijsmateriaal.

Nieuw bewijs: roofkunst financiert terreur IS

Radio en TV  |EenVandaag  do 26 nov 2015 Dutch spoken includes interview with Joris Kila

Redactie Channah Durlacher
Verslag Ferry Stoop

Er is nieuw bewijs opgedoken dat tot in detail laat zien hoe terreurorganisatie IS miljoenen binnen sleept met de illegale handel in gestolen kunstschatten uit Irak en Syrië.

Het bewijs is verkregen tijdens de inval in het huis van IS-kopstuk Abu Sayyaf in Syrië. Amerikaanse elitetroepen stuiten op een grote voorraad soms duizenden jaren oude cultuurschatten. Maar ze vonden ook laptops met daarin bewijzen voor het plunderen en de illegale handel in roofkunst op industriële schaal. 

In EenVandaag Joris Kila, expert op het gebied van gestolen cultureel erfgoed. Met hem kijken we naar het nieuwe bewijsmateriaal. En we spreken de aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Fatou Bensouda, over de mogelijkheden om IS-strijders aan te pakken.

Dalfsen: geen geld voor unieke archeologische vondst

Een Vandaag Dutch National TV 3-November 2015 Dutch spoken, includes interview with Joris Kila

http://cultuur.eenvandaag.nl/index.php/tv-items/62935/dalfsen_geen_geld_voor_unieke_archeologische_vondst?autoplay=1

Even was Dalfsen wereldnieuws. Afgelopen voorjaar werd er een indrukwekkende archeologische vondst gedaan. Maar geld om dit enorme project te financieren is er niet. 

Het is een unieke vondst voor West-Europa: trechterbekers, bijlen uit de Steentijd en de fundamenten van een historische boerderij. Daarom krijgt de archeologische vondst in Dalfsen internationaal de aandacht. Volgens kenners moeten de geschiedenisboekjes nu zelfs herschreven worden. 

Maar hoe bijzonder ook, het Rijk heeft er geen cent voor over. De gemeente Dalfsen klopte daar aan voor financiële steun, maar kreeg nul op het rekest. Daar laat burgemeester Han Noten het niet bij zitten. Hij zoekt nu zelf creatieve oplossingen om geld voor onderzoek binnen te krijgen. EenVandaag neemt een kijkje in Dalfsen en spreekt met hem.

Television interview Dutch spoken NPO channel II 9 September 2015

Link: http://www.npo.nl/tijd-voor-max-hallo-nederland/09-09-2015/POW_02759103/POMS_MAX_1939908

Verwoesting Werelderfgoed - Joris Kila


De onlusten in het Midden Oosten zijn niet alleen een ramp voor de bevolking, maar ook voor het cultureel erfgoed. De resten van één van de oudste beschavingen ter wereld, de Nimrud en Mosul in Irak, werden eerder dit jaar verwoest. Behalve verwoest wordt er door onder andere de IS, ook een hoop geld aan deze plunderingen verdiend. We praten hierover met archeoloog en erfgoeddeskundige Joris Kila. Hij is gespecialiseerd in de verwoesting en plundering van erfgoed in conflictgebieden.

We moeten snel in actie komen

http://www.radio1.nl/item/312504-'We-moeten-snel-in-actie-komen'.html

Interview met Joris Kila over de verwoesting van de tempel van Bel in Palmyra.

Dutch radio broadcast from 31 August 2015

IS slaat eeuwenoude Assyrische kunstschatten kapot

Broadcast: http://www.canvas.be/programmas/terzake/ac5031bc-7b4c-4e17-815f-3bd2c0bb18e8

Belgium Television ''Ter Zake'' 26 February 2015 (Dutch Spoken). 

see broadcast: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/2.37774?video=1.2252501

IS valt kunst aan
Aanhangers van Islamitische Staat hebben in Irak grote vernielingen aangebracht aan Assyrische kunstvoorwerpen. "Eeuwenoude volkeren aanbaden hier standbeelden in plaats van God. Ze maakten zich schuldig aan afgoderij”, klinkt het. Over de impact van de vernielingen praat Stef met archeoloog/kunsthistoricus Joris Kila.

 

De terreurorganisatie Islamitische Staat heeft een video vrijgegeven waarop te zien is hoe antieke kunstschatten in het noorden van Irak vernield worden. Ook een iconisch gevleugeld stierenbeeld is verwoest. De werelderfgoedorganisatie Unesco vraagt een spoedoverleg.

Op de video is te zien hoe in het zwart geklede militanten van IS standbeelden neerhalen, vermoedelijk in een museum in de stad Mosul in het noorden van Irak.

De beelden worden stukgeslagen met sloophamers en bewerkt met drilboren. Het zou gaan om tientallen originele artefacten van onschatbare waarde. "Valse afgodsbeelden", zo noemen de extremistische IS-militanten de eeuwenoude kunstschatten.

De motieven voor de vernielzucht zijn nochtans niet louter religieus. "Voor de eigen achterban en om internationaal te provoceren, moet IS af en toe zo'n statement maken", zegt archeloog Joris Kila in "Terzake". "Maar ze zeggen er niet bij dat ze een deel van de kunstobjecten verkopen om met de opbrengst wapens te kopen". Door het plunderen van antiquiteiten wordt het gewapende conflict dus in stand gehouden en verlengd.

"Icoon van de Assyrische beeldhouwkunst"

Zeker zo dramatisch als de beelden in het museum, zijn die van verwoestingen op de archeologische site van Ninive. De sculptuur van een Assyrische gevleugelde stier met een mensenhoofd, die de poort van Nergal bewaakt en meer dan 2600 jaar oud, werd vernield.

"Een icoon van de Assyrische beeldhouwkunst", niets minder dan dat is de sculptuur van de gevleugelde stier, zegt expert Markus Hilgert, directeur van het Zuidwest-Aziatisch Museum in Berlijn. "Het is alsof iemand de sfinx in Egypte zou verwoesten".

Het beeld maakt deel uit van de Assyrische Nergal-poort uit de zevende eeuw voor Christus. Het behoort tot de versterkte stadswallen van Ninive, het centrum van het Assyrische Rijk. IS dreigt ermee ook die twaalf kilometer lange omwallingen te vernielen.

Unesco vraagt spoedoverleg

De werelderfgoedorganisatie Unesco roept op om een spoedoverleg te houden om te bekijken hoe het culturele erfgoed van Irak kan worden beschermd.

"Deze aanval is veel meer dan een culturele tragedie. Dit gaat ook over veiligheid, want het voedt het gewelddadige extremisme en het conflict in Irak", zegt directeur-generaal Irina Bokova van Unesco.

 

'Musea Midden-Oosten lopen gevaar door IS'

For broadcast see:
http://nos.nl/artikel/2021611-musea-midden-oosten-lopen-gevaar-door-is.html

NOS Journaal- Dutch National TV News  26 February 2015 (Dutch spoken)

see: http://nos.nl/artikel/2021611-musea-midden-oosten-lopen-gevaar-door-is.html

Beelden van IS-strijders die in Irak eeuwenoude beelden vernietigen, leiden wereldwijd tot ophef. Muren, standbeelden en andere kunstvoorwerpen worden met boormachines, sloophamers en soms ook met brute kracht gesloopt. "Gruwelijk", zegt historicus Fik Meijer.

De kunstschatten kwamen uit het Assyrische Rijk, dat bestond tussen 2000 en 600 voor Christus. Nineveh, in het huidige Irak, was er de hoofdstad van. "De oude stadsmuren van Nineveh zijn verloren gegaan", zegt Meijer. "Die staan op de Werelderfgoedlijst van Unesco."

Het Assyrische Rijk strekte zich uit over het noorden van Irak en Syrië. "Het gebied was de bakermat van de beschaving", zegt erfgoeddeskundige Joris Kila van de universiteit van Wenen. "De kunstschatten zijn onvervangbaar. Ze waren van waarde voor de hele wereld."

NOS-Radio 1-Journaal 23 February 2015 (Dutch spoken)

Interview met Joris Kila over de verplaatsing van de Suleyman Shah Tomb door Turkse militairen.

Broadcast Dutch radio: http://www.radio1.nl/item/272284-Cultureel%20erfgoed%20is%20makkelijke%20prooi%20in%20oorlogsgeweld.html#

23 februari 2015

Turkije vernietigde vannacht eigenhandig het mausoleum van Suleyman Shah, naar eigen zeggen om te voorkomen dat het complex in handen van IS zou vallen. Het graf van de grootvader van de stichter van het Ottomaanse Rijk lag in een enclave op Syrisch grondgebied. Wel zijn de resten van Suleyman in veiligheid gebracht.

Het is het zoveelste culturele erfgoed dat moet wijken voor de oorlog, die al jaren in de regio woedt. Andere eeuwenoude kunstschatten werden geplunderd of door IS ingenomen en vernietigd, omdat het in de ogen van Islamitische Staat ketterse uitingen zijn.
 
Zo vernietigde IS begin vorig jaar een eeuwenoude Byzantijnse mozaïek uit de zesde eeuw in het noordoosten van Syrië en verschillende Griekse en Romeinse standbeelden, meldt The Independent. De menselijke beeltenissen zouden in strijd zijn met hun religieuze overtuiging. Ook brachten ze vernielingen aan op een oude Romeinse begraafplaats nabij Aleppo. 

In Irak maakte de terreurgroep het graf van de profeet Jonas met de grond gelijk. Volgens The Guardian verzuimden de strijders om heilige teksten, waaronder de Koran, uit de moskee te halen voor ze het vernietigden. De bevolking was daar woedend over. 

Onvermijdelijk bij de gevechten is schade aan historische gebouwen. Zo raakte de Umayyad-moskee in de Syrische stad Aleppo zwaar beschadigd tijdens gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen, net zoals de burcht uit de tijd van de kruistochten Krak des Chevaliers in het noorden van het land. 

Ook de eeuwenoude stad Homs is vrijwel volledig verwoest door het oorlogsgeweld. 

Bedreigd werelderfgoed

Eerder waarschuwde Unesco al voor ernstige schade aan historische plaatsen in Syrië. Daarom besloot de VN-organisatie zes plekken toe te voegen aan de lijst van bedreigd werelderfgoed: de Syrische steden Damascus, Basra en Aleppo en de kastelen Krak des Chevaliers, Fort Saladin en eeuwenoude dorpen in het noorden van het land.

Cultuurschatten beter beschermen tijdens conflicten

Listen to the broadcast on: (Dutch spoken)

http://www.radio1.nl/item/244463-Cultuurschatten%20beter%20beschermen%20tijdens%20conflicten.html

Twee dingen: Joris Kila in gesprek met Margreet Reijntjes Radio 1 26 November 2014.

Archeoloog en militair kunsthistoricus Joris Kila reist af naar oorlogs- en conflictgebieden om cultureel erfgoed te redden. Presentator Margreet Reijntjes praat met hem over kunst in de vuurlinie. Vandaag verscheen Kila's boek Cultural Property Crime, over terroristen en extremisten die hun voordeel doen met eeuwenoude cultuurschatten en er hun strijd mee financieren.

Ook in deze uitzending: archeoloog Wilfred van Soldt over de geruchtmakende plundering van het Nationaal Museum in Bagdad, in 2003.

De Kennis van Nu NTR Wetenschap NPO Radio 5

http://www.npowetenschap.nl/programmas/de-kennis-van-nu/Radio-5/2014/november/11-11-2014-verloren-erfgoed.html

Verloren erfgoed

Jihadisten trekken een spoor van vernieling in Syrië en Irak “het archeologisch paradijs”. Munten, vazen, kerken, moskeeën van de ‘verkeerde’ Islam versies en andere opgravingen worden allemaal verkocht of vernield.

25 jaar lang werkte prof dr. Peter Akkermans, hoogleraar archeologie van het Nabije Oosten aan de Universiteit Leiden, een paar maanden per jaar aan opgravingen rond Raqqa. Hij is bij ons te gast en legt uit waarom het zo schrijnend is dat dit erfgoed verloren gaat en wat we eraan moeten doen. 

Verder hebben we expert Joris Kila aan de lijn (archeoloog aan de Universiteit Wenen), over dat vernietiging van het erfgoed wel degelijk te bestrijden en te bestraffen is. 

Archeoloog trekt naar oorlogsgebied Radio 1 4 Augustus 2014 Dit is de Dag

Listen to the radio broadcast (inDutch): Dit is de Dag 4 Augustus 2014 Radio 1

http://www.radio1.nl/item/209132-Archeoloog%20trekt%20naar%20oorlogsgebied.html

Archeoloog trekt naar oorlogsgebied

‘Ergfoed in conflictgebied moet proactief beschermd worden. Wat VN organisatie UNESCO doet, het aanschrijven van regimes, is onvoldoende.’ Dat betoogde archeoloog Joris Kila bij Dit is de Dag.

Joris Kila reist naar conflictgebieden in Afrika en het Midden Oosten om cultureel erfgoed in kaart te brengen. ‘Als we naar gevaarlijke landen gaan, zeggen we het niet, dan gaan we gewoon als toerist. Maar het is van belang om ter plekke de schade te onderzoeken.’

Heiligdommen

Kila is eerder dit jaar nog in Mali geweest waar soefistische heiligdommen vernield zijn en net terug van een reis naar een Amerikaanse legerbasis in Stuttgart. ‘Krijgsmachten moeten specialisten in dienst hebben. Legers zijn volgens de Haagse Conventie van 1854 verplicht om erfgoed te beschermen, maar om dat ook te implementeren lukt niet altijd.’

 

Foto: Joris Kila

+ www.joriskila.com

Radio 1 VRT (Belgium) interview 24 April 2014

Ravage - Kunst en cultuur in tijden van conflict

 
Tijdens de opstanden in Egypte werd het Malawi National Museum leeggeroofd. En tijdens de revolutie in Libië werd de schat van Benghazi gestolen. Wanneer zoiets gebeurt, dan haast Joris Kila zich naar daar. Vanavond gaat hij daarover in gesprek, in Museum M.

Ravage - Kunst en cultuur in tijden van conflict - 20/03 tot 1/09

listen:

http://www.radio1.be/programmas/vandaag/ravage-kunst-en-cultuur-tijden-van-conflict

23 maart 2014 Radio Interview met Joris Kila Bar du matin Radio 1 België

Interview met Joris Kila ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Ravage- Kunst en cultuur in tijden van conflict’ live uit het Museum M in Leuven 23 maart 2014 www.radio1.be

Direct Links to Television and Radio interviews with Joris Kila

Joris Kila in Baghdad February 2004 Photo (c) Joris Kila

De Ochtend Radio 1 25 februari 2014 Wat is er over van het cultureel erfgoed in Mali?  Nederlandse militairen vertrekken binnenkort naar Mali, maar archeoloog Joris Kila ging hen al voor en heeft daar gekeken wat er nog over is van het cultureel erfgoed.
 
De Tros Nieuws show Radio 1.  8 februari 2014 The Monuments Men
 
Komende donderdag gaat de langverwachte film The Monuments Men van George Clooney in ons land in premiere. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van het plunderen door Nazi-Duitsland van kunstcollecties. De Monuments Men was een groep van Amerikaanse geallieerden, bestaande uit museumdirecteuren, curatoren en kunsthistorici. Zij krijgen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de opdracht om de door nazi’s geroofde kunstwerken op te sporen en terug te geven aan de rechtmatige eigenaars. Bij ons te gast is Joris Kila. Hij is erfgoedwetenschapper en expert op het gebied van het beschermen van cultureel erfgoed in conflictgebieden.

Vernietiging Malinese kunst door jihadisten

EenVandaag 1 februari 2014 interview and images from Joris Kila and Karl von Habsburg's trip to Timbuktu http://www.eenvandaag.nl/buitenland/49079/vernietiging_malinese_kunst_door_jihadisten

Interview met Joris Kila over de plunderingen in het museum van Mallawi in Egypte. Radio interview Belgium Radio Dutch Spoken August 2013. http://www.radio1.be/node/321233

Onlangs verscheen het boek Cultural Heritage in the Crosshairs van kunsthistoricus en archeoloog Joris Kila. Hierin luidt hij de noodklok over het toenemend aantal plunderingen en verwoestingen van cultureel erfgoed in oorlogsgebieden. Naast Irak, Libië en Egypte noemt hij als meest recente voorbeeld Syrië waar antieke munten en beelden geplunderd worden om daarna de grens over te verdwijnen. En waar Griekse en Romeinse tempels, middeleeuwse moskeeën en kruisvaardersburchten in puin worden geschoten. Hoewel er al in 1954 een internationaal verdrag is opgesteld dat landen verplicht hun erfgoed in tijden van oorlog te beschermen, komt hier volgens Kila in de praktijk bitter weinig van terecht. Dutch Radio TROS Nieuwsshow, Dutch spoken. 3 August 2013. http://www.radio1.nl/items/83498-ook-taliban-verkoopt-gestolen-kunst

Gestolen kunst bij Tussen Kunst & Kitsch?  O.a. met Joris Kila. Er worden veel archeologische voorwerpen illegaal opgegraven en in de handel gebracht. Culturele bodemschatten uit landen waar de politieke situatie zwak is zie je enkele maanden later in de handel verschijnen. Archeologen komen in actie tegen deze handel. 29 March 2013. Dutch TV Een Vandaag, Dutch spoken. http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/45305/gestolen_kunst_bij_tussen_kunst_kitsch_?autoplay=1

Mede met Nederlands ontwikkelingsgeld zijn duizenden eeuwenoude documenten in Mali van de ondergang gered. In het diepste geheim werden de documenten de afgelopen maanden vervoerd van de Noord-Malinese stad Timboektoe naar de hoofdstad Bamako in het zuiden. Het noorden was lange tijd in handen van islamitische rebellen. Over het belang van deze documenten een gesprek met cultureel erfgoed-wetenschapper Joris Kila. NOS-Radio 1-Journaal Dutch Radio Dutch Spoken.  20 February 2013. http://www.radio1.nl/items/72573-erfgoed-mali-gered-met-steun-nl

In de Syrische stad Aleppo is tijdens gevechten de Middeleeuwse souq in vlammen opgegaan. Deze markt staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Net zoals de historische citadel van Aleppo. En die raakte zwaar beschadigd door bombardementen, in augustus. Joris Kila is cultureel erfgoed-wetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Een gesprek. 2 October 2012. For Dutch Radio Dutch Spoken. http://nos.nl/audio/424827-middeleeuwse-souq-in-vlammen-opgegaan-tijdens-strijd-in-aleppo.html

Onderzoeker cultureel erfgoed Joris Kila is net terug uit Libië. Hij vertelt wat er van de soefi-heiligdommen over is en gaat in op de positie van de Soefi's in Libië. 29 August 2012. For Dutch Radio Dutch Spoken. http://nos.nl/audio/414464-oog-woensdag-vernietiging-soefi-erfgoed.html

A Dutch archeologist is calling for experts to be sent as soon as possible to document the destruction and looting of Syria's cultural heritage. Archeologist Joris Kila says he is also willing to go to Syria, as soon as the fighting dies down.
Kila has already visited Libya, Egypt and Iraq to document the damage and theft that occurred during those conflicts. He says that this is the only way to ensure that those responsible can eventually be brought to justice. Television originally for Dutch Television, English  voice over. 16 August 2012. http://www.dailymotion.com/video/xsuu7z_archeological-casualties-of-war_news

De beelden die we zien van Syrië zijn vaak beelden van schietende mannen in lege straten met verwoeste huizen en gebouwen. Wat gaat er, behalve mensenlevens, niet allemaal verloren door de oorlog? Een gesprek nu met archeoloog Joris Kila van de Universiteit van Amsterdam. Hij zet zich in voor bescherming van cultureel erfgoed in conflictgebieden. 31 July 2012. For Dutch Radio Dutch Spoken. http://nos.nl/audio/400781-oorlog-syrie-schadelijk-voor-werelderfgoed-in-aleppo.html

Erfgoed onder Vuur. Door de Arabische lente en de bijhorende politieke onrust komt het rijke culturele erfgoed in de regio letterlijk onder vuur te liggen. Cultuurwetenschapper Joris Kila reisde naar Egypte en Libië om de schade aan het culturele erfgoed op te meten, én om erger te voorkomen. 23 January 2012. For Belgium Radio Dutch spoken. http://www.radio1.be/programmas/joos/erfgoed-onder-vuur

Kunstschatten in oorlogsgebieden worden vaak slecht beschermd. Dat blijkt onderzoek van archeoloog Joris Kila van de Universiteit van Amsterdam. 20 January 2012. For Dutch Radio Dutch Spoken. http://nos.nl/audio/332546-kunstschatten-oorlogsgebieden-vaak-slecht-beschermd.html

Het is een van de grootste kunstroven uit de geschiedenis: de gestolen schat van Benghazi. Tijdens de revolutie in Libië vorig jaar zijn duizenden gouden munten, juwelen en beelden gestolen uit de Bank van Benghazi. Niemand weet wie de kunstschatten heeft of waar ze nu zijn.Een ramp voor Libië, maar niemand schiet te hulp. De UNESCO, de Verenigde Naties en de NAVO laten het afweten. De enige die de schat terug wil is de Nederlandse archeoloog Joris Kila. Hij reist de wereld over, op zoek naar kunstschatten die zijn geroofd tijdens oorlogstijd.Kila is net terug van een zoektocht in Libië. Wat leverde dat op en is er hoop? Television Netherlands EenVandaag Dutch Spoken.7 January 2012. http://www.eenvandaag.nl/buitenland/arabische-lente/39490/op_zoek_naar_de_kunstschatten_van_benghazi?autoplay=1

Kadhafi is dood en Libie is vrij. Nu moet het land verder. Voor het toerisme zijn de schatten uit de oudheid van groot belang: de Griekse en Romeinse bouwwerken zijn de mooiste en omvangrijkste van Noord-Afrika. Vandaag praten experts tijdens een Unesco-bijeenkomst over de situatie in Libië. Joris Kila van de Universiteit van Amsterdam is in Parijs voor die bijeenkomst. 21 October 2011. For Dutch Radio Dutch Spoken. http://nos.nl/audio/305879-er-is-tot-nu-toe-weinig-schade-aan-cultuurschatten-in-libie.html

Dat in Libië een wereld ligt aan verborgen schatten zal niet iedereen bekend zijn. Zo herbergt het land één van de grootste Romeinse steden ter wereld en liggen andere oudkundige objecten opgeslagen in musea. De Nederlandse cultuurwetenschapper Joris Kila (Universiteit van Amsterdam) bezocht recent de archeologische overblijfselen in Libië om te kijken of ze beschadigd zijn door de oorlog die momenteel in Libië woedt. EenVandaag spreekt met Kila, hij keerde deze week terug van zijn zoektocht. Television Netherlands EenVandaag Dutch Spoken. 5 October 2011.   http://www.eenvandaag.nl/buitenland/arabische-lente/38788/nederlander_onderzoekt_libische_oudheden_na_oorlog

Als een moderne Indiana Jones reisde archeoloog Joris Kila af naar Egypte, toen gedurende de Egyptische revolutie berichten over plunderingen in het nieuws verschenen. Zijn missie: in kaart brengen of en wat er gestolen is van het Egyptische erfgoed. In Dit is de Dag brengt hij verslag uit van zijn avonturen. 7 March 2011. For Dutch Radio Dutch Spoken. http://radio.omroep.nl/f/15818/